Ασπιρίνη αμέσως μετά το εγκεφαλικό για να αποφευχθούν τα χειρότερα



Η επείγουσα χορήγηση ασπιρίνης αμέσως μετά από μικρά εγκεφαλικά μπορεί να προλάβει τα σοβαρότερα αντίστοιχα επεισόδια, αναφέρει έρευνα του Lancet

Οι γιατροί είναι ενημερωμένοι και χοργούν ασπιρίνη σε ασθενείς μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ως μέτρο αντιμετώπισης. Αυτό που τώρα, όμως, διαπίστωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι η συμβολή της ασπιρίνης (300 mg) αμέσως μετά το επεισόδιο.

Όπως φάνηκε, το φάρμακο προλαβαίνει κατά 70-80% την εμφάνιση άλλων επεισοδίων - που, όπως είναι γνωστό, πολλές φορές ακολουθούν το πρώτο, που συνήθως είναι το "μικρό" - τα οποία έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην εξέλιξη της υγείας του ασθενούς, αφήνοντάς τον παράλυτο πολλές φορές ή, ακόμη, και νεκρό.

Ο επικεφαλής της νέας διεπιστημονικής μελέτης, καθηγητής Peter Rothwell, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εξήγησε ότι τα συμπτώματα των ισχαιμικών επεισοδίων, γνωστών και ως μίνι εγκεφαλικών, υποχωρούν τα περισσότερα μέσα σε 10-16 λεπτά - κάποια, λίγα, μέσα σε 24 ώρες.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία προηγούμενων μελετών για περίπου 56.000 ανθρώπους. Σε μεγάλο βάθος χρόνου, εάν η ασπιρίνη λαμβάνεται τακτικά, μειώνει κατά περίπου 15% τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Όπως εξήγησαν οι ειδικοί, εάν κάποιος νιώσει τα προειδοποιητικά σημάδια ενός μικρού εγκεφαλικού, μπορεί να αποφύγει τα χειρότερα τις επόμενες μέρες, εάν προληπτικά εκείνη την ώρα πάρει ασπιρίνη.

Ο κίνδυνος ενός σοβαρού εγκεφαλικού είναι αυξημένος έως 1.000 φορές τις αμέσως επόμενες μέρες μετά από ένα πρώτο μίνι εγκεφαλικό. Όμως πολλοί ασθενείς δεν ζητάνε καθόλου ιατρική βοήθεια ή καθυστερούν πολλές μέρες να το κάνουν, παρόλο που, στο μεταξύ, η υγεία τους και η ζωή τους εξακολουθούν να είναι σε κίνδυνο.


Πηγή: BBC



Το διαβάσαμε από το: Ασπιρίνη αμέσως μετά το εγκεφαλικό για να αποφευχθούν τα χειρότερα http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2016/05/blog-post_1121.html#ixzz49fhXJ0JH

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου